Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.nplg.gov.ge/handle/1234/147160
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ნასყიდაშვილი, პეტრე | - |
dc.contributor.author | მერაბიშვილი, ნოდარი | - |
dc.date.accessioned | 2016-03-21T11:26:48Z | - |
dc.date.available | 2016-03-21T11:26:48Z | - |
dc.date.issued | 2006 | - |
dc.identifier.uri | http://www.nplg.gov.ge/dspace/handle/1234/147160 | - |
dc.description.tableofcontents | შესავალი–– 1. საქართველოს ხორბლის ენდემური სახეობების გამოვლენის ისტორია–– გენეტიკური და სელექციური ღირებულება და მათ საფუძველზე ახალი სასელექციო საწყისი მასალის მიღების პრობლემა–– 1.1. საქართველოში ხორბლის ენდემური სახეობების გამოვლენისა და სელექციის მოკლე ისტორია–– 1.2. ხორბლის სელექციაში გამოყენებული ძირითადი მეთოდები და ამ კულტურის სელექციის მიმართულებები–– 2. ცდის ჩატარების პირობები–– კვლევის მეთოდიკა და საწყისი მასალა–– 2.1. მუხრან-საგურამოს ვაკის კლიმატური და ნიადაგობრივი პირობების მოკლე მიმოხილვა–– 2.2. თეთრი წყაროს რაიონის ასურეთის სელექციური მიღწევების გამოცდის სადგურის კლიმატი და ნიადაგები–– 2.3. კვლევის მეთოდიკა–– 3. ხორბლის ენდემური სახეობა გეორგიკუმის (T.georgicum Dek. – T.palaeo-colchicum Men)) რბილ ხორბალთან (T. aestivum L.). და დიკასთან (T.carthlicum Nevskii) შეჯვარებადობის უნარიანობა–– დამტვერვის წესის და ვადის გავლენა ჰიბრიდული მარცვლების რაოდენობაზე და შეჯვარებაში მონაწილე ფორმების სელექციურობის პროცესის აქტიურობის დონეზე–– 3.1. დამტვერვის სხვადასხვა წესის გავლენა განაყოფიერების აქტიურობაზე და ჰიბრიდული მარცვლების მასაზე–– 3.2. სახეობათაშორისი ჰიბრიდიზაციისას დამტვერვის ვადის გავლენა განაყოფიერების აქტიურობაზე–– 3.3. რეციპროკული შეჯვარების გავლენა ჰიბრიდული მარცვლის გამონასკვაზე–– 3.4. ჰიბრიდული მარცვლების გამონასკვა რთული შეჯვარებისას–– 4. ხორბალ გეორგიკუმის რბილ ხორბალთან და ხორბალ დიკასთან შეჯვარებით მიღებულ ჰიბრიდებში რაოდენობრივი და თვისობრივი ნიშან-თვისებების მემკვიდრეობა–– 4.1. ჰიბრიდული მარცვლების (F0) მინდვრად აღმოცენების უნარიანობა–– 4.2. პირველი თაობის (F1) ჰიბრიდული მცენარეების გადარჩენის უნარიანობა–– 4.3. ხორბალ გეორგიკუმის რბილ ხორბალთან და ხორბალ დიკასთან შეჯვარებით მიღებულ F1-F2 თაობის ჰიბრიდებში რაოდენობრივი ნიშნების მემკვიდრეობა–– 4.3.1. მცენარის სიმაღლის მემკვიდრეობა–– 4.3.2. პროდუქტიული ბარტყობის მემკვიდრეობა–– 4.3.3. მთავარი თავთავის სიგრძის მემკვიდრეობა–– 4.3.4. მთავარ თავთავზე განვითარებული თავთუნების რაოდენობის მემკვიდრეობა–– 4.3.5. მთავარ თავთავზე მარცვლების რიცხვის მემკვიდრეობა–– 4.3.6. მთავარი თავთავის მარცვლის მასის მემკვიდრეობა–– 4.3.7. 1000 მარცვლის მასის მემკვიდრეობა–– 4.3.8. ერთი მცენარის მარცვლის მასის მემკვიდრეობა–– 5. ხორბალ გეორგიკუმის რბილ ხორბალთან და ხორბალ ქართლიკუმთან შეჯვარებით მიღებული ჰიბრიდების მეორე და შემდგომ თაობებში ფორმათწარმოქმნის თავისებურებანი და სელექციისათვის საინტერესო მცენარეთა გამორჩევა–– 5.1. ხორბალ გეოგიკუმის რბილი ხორბლის აბორიგენულ და სელექციურ ჯიშებთან შეჯვარებით მიღებული ჰიბრიდების მეორე და შემდგომ თაობებში ფორმათწარმოქმნის პროცესის თავისებურებანი და გამოთიშული ფორმებიდან სელექციურად საინტერესო საგვარტომო მცენარეთა გამორჩევა–– 5.2. ხორბალ გეოგიკუმის ხორბალ ქართლიკუმის სახესხვაობებთან შეჯვარებით მიღებულ რეციპროკული ჰიბრიდების მეორე და შემდგომ თაო-ბებში ფორმათწარმოქმნის პროცესის თავისებურებანი და გამოთიშული ფო-რმებიდან სელექციურად საინტერესო საგვარტომო მცენარეთა გამორჩევა–– 6. ხორბალ გეორგიკუმის მონაწილეობით მიღებულ მარტივ ჰიბრი-დებში ბეკკროსული შეჯვარების გამოყენების ეფექტურობის დადგენა–– 7. ხორბალ გეორგიკუმის–– ხორბალ ქართლიკუმის და რბილი ხორბლის აბორიგენული და სელექციური ჯიშების საფუძველზე მიღებული პერსპექტიული ხაზების შესწავლის შედეგები; 7.1. გამორჩეული ხაზების სელექციური შეფასების შედეგები–– 7.2. პერსპექტიული ხაზების პროდუქტიულობის განმაპირობებელი ელემენტების შესწავლის შედეგები–– 7.3. ინტენსიური ტიპის ჯიშებისათვის დამახასიათებელი ნიშნების მქონე ფორმები; 7.4. გეორგიკუმის ახალი ფორმები–– 7.5. სპელტიფორმეს მსგავსი ახალი ფორმები–– 7.6. ხორბალ კომპაქტუმის მსგავსი ახალი ფორმები–– დასკვნები–– პრაქტიკული რეკომენდაციები–– გამოყენებული ლიტერატურა–– დანართი. | - |
dc.format.extent | 245 გვ. | en_US |
dc.language.iso | ka | en_US |
dc.publisher | თბილისი | en_US |
dc.source | საქართველოს ხორბლის ენდემური სახეობა კოლხური ასლის (T. georgicum Dekapr.) საფუძველზე ხორბლის ახალი სასელექციო საწყისი მასალის შექმნა / ნ. მერაბიშვილი: დის... სოფლ. მეურ. მეცნ. დოქტ. 06.01.05 / სამეცნ. კონსულ: პეტრე ნასყიდაშვილი; საქ. სახ. სასოფლო-სამეურნეო უნივერსიტეტი., 2006-378.--ბიბლიოგრ: გვ. 289-315. (საქართველოს პარლამენტის ეროვნული ბიბლიოთეკა, საარქივო ფონდი) | en_US |
dc.subject | სოფლის მეურნეობა | en_US |
dc.subject | მეთესლეობა | en_US |
dc.subject | ხორბლის ჯიშები | en_US |
dc.subject | მარცვლოვანი კულტურები | en_US |
dc.title | საქართველოს ხორბლის ენდემური სახეობა კოლხური ასლის (T. georgicum Dekapr.) საფუძველზე ხორბლის ახალი სასელექციო საწყისი მასალის შექმნა | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.rights.holder | საქართველოს პარლამენტის ეროვნული ბიბლიოთეკა | en_US |
Appears in Collections: | ეროვნული ბიბლიოთეკის დისერტაციებისა და ავტორეფერატების ფონდი |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Disertacia_I naw..pdf | 1.96 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Disertacia_II naw..pdf | 1.23 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.